“Stap als accountant met je klant de wereld in van Virtual Reality en Business Intelligence” - Victa Qlik Solutions

“Stap als accountant met je klant de wereld in van Virtual Reality en Business Intelligence”

“Stap als accountant met je klant de wereld in van Virtual Reality en Business Intelligence”

Home » Nieuws » “Stap als accountant met je klant de wereld in van Virtual Reality en Business Intelligence”

Victa beeldmerk

“Stap als accountant met je klant de wereld in van Virtual Reality en Business Intelligence”

dinsdag 06 juni 2017 door Madelon

Virtual Reality voor Accountants. Het lijkt allemaal heel ver weg, maar niets is minder waar. Een VR-oplossing is de toekomst in Business Intelligence. Hiermee kunnen accountants hun klanten op een aantrekkelijke manier inzicht geven in cijfers en toekomstscenario’s. Geen mega grote excel bestanden, maar inzicht krijgen via een visuele en interactieve omgeving. Het lijkt alleen maar leuk maar de ervaring leert dat mensen de informatie op deze aantrekkelijke manier beter begrijpen en opnemen.

Victa staat voor innovatie. Al sinds de oprichting van het bedrijf door Carlo Vruwink was Victa een van de eerste die geloofde in het probleemoplossende vermogen van Business Intelligence. “Het creëren van data gestuurde organisaties is het ultieme doel”, vertelt hij. Inmiddels is Victa met haar Business Intelligence oplossingen een serieuze speler op de markt. Victa is de kweektuin waar Carlo Vruwink op zoek gaat naar innovaties die het Business Intelligence vak verder brengen in de vaart der volkeren.

Hoe kwam je op het idee van een VR-oplossing en accountancy?

“Tijdens mijn huizenjacht kreeg ik van mijn makelaar een VR-bril op mijn hoofd. Zo kon ik virtueel door mijn toekomstige huis lopen en kennis maken met de indeling en de omgeving. Deze ervaring zette mij aan het denken. Op de terugweg van deze bezichtiging zag ik het voor me. Ik dacht gelijk aan de Business Intelligence gecombineerd met Virtual Reality en accountancy. Zonder gek te worden van alleen maar cijfers kun je met VR en Business Intelligence inzicht krijgen in bijvoorbeeld groeiscenario’s of toekomstscenario’s. Dus aan het werk.”

Hoe werkt het?

“Wanneer je de VR-bril opzet, zie je alle cijfers van je bedrijf in een visueel aantrekkelijke en interactieve omgeving. Door te bewegen met je handen bedien je het menu. Een toetsenbord is verleden tijd. Eenmaal in de omgeving kun je diepere inzichten krijgen door bepaalde grafieken of tabellen aan te raken. Je ervaart gelijk de effecten bij elke handbeweging. Hier wordt in een oogopslag duidelijk dat sommige bedrijven pijnpunten hebben die ze moeten oplossen. Doordat met Business Intelligence alle gegevensbronnen van je bedrijf inzichtelijk zijn zie je naast de pijnpunten vaak gelijk de oplossingen .”

Wat heeft een accountant eraan?

“Stel, je komt bij je klant als accountant. Samen zie je van alles in de cijfers, maar je kunt niet zien waar de relaties liggen omdat je niet alle gegevensbronnen in beeld hebt. Je zou dit wel willen natuurlijk. Met Virtual Reality en Business Intelligence is dit mogelijk. In plaats van een statische foto van de cijfers van je klant, kan de accountant nu een ‘video’ laten zien, die ook nog eens interactief is. Zo krijg je een veel beter inzicht en zie je waar je elkaar kunt helpen.”

Hoe gaan accountants het gebruiken?

“Wat zou er mooier zijn dat accountants naast een laptop of tablet ook met een VR bril naar hun klanten gaan. Met Business Intelligence software kun je al veel inzicht krijgen maar met een VR oplossing ga je het echt ervaren. Ik zie het als hulpmiddel voor accountants om duiding te geven bij hun klanten. Het beeld voor klanten wordt veel duidelijker en begrijpelijker. Tijdens de Accountancy Expo 20 juni zullen wij het eerste prototype presenteren aan de aanwezige accountants. Op de stand van Victa kun je als accountant zelf ervaren hoe het werkt. Wij hebben dit met een klein gezelschap reeds getest en de reacties waren positief.”

Waar zijn jullie nog meer mee bezig?

“Het belangrijkste voor ons is dat we onze klanten tevreden houden. Zij maken tenslotte elke dag gebruik van onze Business Intelligence oplossingen. Maar om ons heen verandert er veel. Dat zie je natuurlijk al met zaken als Big Data, Internet of things (IoT), GeoSpatial Analyics en Predictive Analytics. Wij sluiten als Victa zijnde daar niet onze ogen voor en bieden innovatieve oplossingen aan op deze gebieden die ook daadwerkelijk toepasbaar zijn in de praktijk. Voor de accountancy branche bieden we standaard oplossingen voor zowel de interne als de externe praktijk. Nieuw hierin is het Qlik Analytics Platform (QAP) waarmee we accountants de mogelijkheid bieden om de innovatieve visual analytics software van Qlik Sense volledig te integreren in bestaande apps en portals. Hiermee kunnen accountants hun klanten een volledig digitaal bedieningsconcept aanbieden, volledig interactief en eventueel ondersteund met benchmarking. Hiermee kunnen accountants de advies dienstverlening naar hun klanten enorm uitbreiden”.

Enthousiast? Kom dan 20 juni naar de stand van Victa op de Accountancy Expo. Onze stand is nummer 33 en iedereen die met Virtual Reality en Business Intelligence kennis wil maken is welkom. Na de demo ligt er een leuk presentje voor de deelnemers klaar, een echte Victa VR bril.